Pages

Monday, January 25, 2010

pulut panggang



salam ceria semua...pagi2 senin memang terkejar2 kan...rasa tak dan nak buat ape..walau ape kita buat jgn tension2 daaa..nanti darah naik..kebaboom.....susah nak turun...meh makan pulut panggang..ade yg panggil pulut udang....walau ape pun membuatnye taklah sesusah yg di sangka. cuma klau nak lebih ori, kena idupkan dapur aranglah nak panggang...mokwo guna non-stick kuali je..ok gak lah! sonang idup ku!!

bahan2:

2 cwn beras pulut- rendam semalaman

1/2 cwn santan pekat

1 1/2 cwn air

1/2 garam

1 sb susu manis

3 bunga cengkih


cara2:


  • basuh beras. tuskan dan kukus bersama bahan2 di atas.

  • pulut haruslah rasa..lemak manis gitu!

intinye


2 labu bawang besar*
3 ulas bwg putih*


30gm udang kering-rendam *


2 serai- ambil bhgn putih shj*


15 tangkai cili kering*


2 ekor ikan kembung rebus-buang tulang ambil isi shj*


1 biji kelapa parut putih


1 sk paste asam jawa adabi


garam gula


minyak untuk menumis


cara2:



  • kisar bahan2 bertanda *. tumis till naik bau

  • masukkan kelapa, asam jawa. perisakan ngan garam n gula.

cara membungkus:


ambil dalam 2sudu besar pulut letakkan atas daun pisang yg telah di layukan atas api.


buh inti dan bungkuslah dgn kemas, staple kedua2 ujung. dan sedia utk di panggang


lengserkan kuali non-stick ngan sedikit minyak masak. panggang lah hingga kulit daun pisang seakan2 hangus


1 comment:

Lee said...

Hello Mokwonik, Wow! Saya da berapa tahun ta'makan ni.
But I think it was another name, something, "pulut....", can't remember, ha ha.
But it looks nice.
Ada lagi ke?
I can see you ada Black belt in makaing kuehs.
You have a pleasant week, best regards, Lee.
Senang datang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...