Pages

Monday, January 11, 2010

gulai ikan



ari nih awatlah komputer aku slow sememeh semacam je...nak upload gambo pun naik lotih menunggu. masak gulai ikan ikut version org kelantan..mesti mau manis masam, masin secukup rase...yg pasti manis mau lebeh skit...tak biasa? biasa2 kan lah diri anda.... memang masakan kelantan kebanyakkannye manis2 belaka...termasuklah kari/ gulai nih...walaupun manis tapi tak delah sampai naik juling bijik mata makan, klau sesiapa tak suka manis boleh abaikan gula yek! moh teropong resepi kat bawah...tak leh nak berceloteh2 panjang takut kang komputer aku nih koput..nangis aku! check it out..zaaaasss!



bahan2nye;

1 kilo ikan tongkol

300ml santan pekat

300ml air

rempah 4 sekawan(bunga lawang 1, cengkih 1, kayu manis 1cm, pelaga 1)*

1/2 cm halia*

1/2cm lengkuas*

6 bijik bwng merah*

2 ulas bawang putih*

(kisar semua bahan2 * )

1 peket rempah kari ikan adabi

asam jawa

garam n gula secukup rasa

4 cili merah

minyak utk menumis



cara2:


  1. bersihkan ikan. buh garam, asam jawa dah rebus sampai empuk dgn air yg sedikit.

  2. tumis bahan2 yg bertanda * yg telah dikisar tadi.

  3. masukkan rempah kari + air skit. tumis sampai naik minyak.

  4. masukkan santan pekat dan lebih air tadi.masukkan pula cili merah. biarkan sampai gelegak dan naik minyak skit..sambil tu kacau perlahan2 supaya kuah tak berkeladak.

  5. masukkan ikan..lepas 3 minit blehlah tutp api.

gulai nih sesuai d makan ngan nasi dagang atau pulut kepal, atau roti jala..dsb..mokwo nak makan ngan pulut tapi dah abih lah pulok..terpaksalah mokwo steam roti gardenia n cicah ..sodap tau nak2 masa tengah hujan nih..minum ngan air kopi kapal api...perggghhhh! heaven!

pulut kepal yg dicampur ngan beras perang

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...