Pages

Wednesday, January 13, 2010

black bottom cupcake

dah lama rasanye tak buat cheese kek...browse dekat stephanie's joyof baking.com..mokwo stumble with this lovely recipe...indeed as the writer said this recipe is a keeper. i tried the recipe out of curiousity...tak pernah2 mokwo buat kek guna cuka,...tak letak telur plak tuh...so masa bancuh tu bercampur baur dan gatal tangan je nak alter resepi asal...tapi ingat balik why not stick to the original recipe and see what i gonna get..
resepi yg begitu ringkas..hanya godok2 ngan tangan je dah siap...dan rasanye cukup marvellous...the end product is definately not like normal cupcake yg kita makan..the texture is a bit chewy but yet soft enough to swollow...cuka dah neutralise kan rasa pahit koko and ...you all kenalah buat sendiri klau nak tau dgn lebih lanjut. rasanye..tak tau camne nak decribe...yg pasti makan satu, nak lagi satu...lagi satu...lagi satu! tak leh stoplah!!!







bahan2 nye:
inti krim cheese:
227gm krim cheese pd suhu bilik
65gm gula alus
1 telur A
1/2 sudu kecil vanilla

cara:
  1. pukul semua bahan hingga sebati. tak perlu pukul lama2

untuk cupcakenye:

bahan2:

195gm tpg gamdum*

210gm gula perang ( mokwo guna 200gm je)*

30gm serbuk koko*

1 sudu kecil baking soda*

1/2 sudu kecil baking powder*

1/4 sudu kecil garam*

240ml air (mokwo guna 190ml susu cair + 50ml air)+

80ml minyak canola/ jagung+

1 sudu besar cuka makan+

1 sudu kecil vanilla+

cara2:

  1. campurkan semua bahan2 bertanda*. buat lubang kat tengah dan masukkan bahan2 +
  2. pukul adunan dgn whisker till sebati.
  3. skop adunan coklat kedlm bekas muffin
  4. kemudian letak inti krim cheese diatasnye. buat sampai abis
  5. bakar pd suhu 170C for 40 minit.
  6. sejukkan semalaman dan makaaaan!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...