Pages

Thursday, January 21, 2010

mee kari ala DJ


ari nih mokwo masak mee kari..ari tuh dah buat...nih buat lagi sebb seddp sgt2..nak membuat kuahnye cukup senag tapi nak sediakan garnishing tu yg cukp bercinta...semua buh dlm mee sampai tak nampak mee n kuahnye...punyelah rich nye...utk kuahnye mokwo ade tambah tulang rusuk rebus. lama sungguh dok terperap dlm fridge...kesudahannye rasa nak iras2 mee rebus pun ade...anyway...sapa yg belum cube..mesti nak cube tau...mkan mee n kuah pun dah cukup seddap...tq so much Dayang Jack (n Jill...hheheh) for such a delicious recipe!
Mi Kari Resepi II
Bahan-bahan :
Bahan A :

Mi kuning secukupnya (direbus sedikit)
tauge (dicelur)
sawi (dicelur)
hirisan cili merah
sedikit daging rebus (dihiris nipis2) (mokwo buh tulang yg di rebus)
telur rebus
hirisan daun sup
bawang goreng
tauhu goreng (dihiris)
limau kasturi jika perlu (tp dyg x suka ltk limau sb kurang sedap)
lain2 hiasan jika suka
Bahan B : Kuah

300-400 g keledek merah rebus (dikisar dgn air secukupnya)
3-4 sudu makan serbuk kari ayam (dibancuh dgn sedikit air)
rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis,cengkih & pelaga)
1/2 labu bawang besar
5 biji bawang merah (dikisar)
2 biji bawang putih (dikisar)
1 sudu besar udang kering (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu makan tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara :

Tumis rempah dan bahan2 kisar hingga terbit bau.
  • Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  • Masukkan keledek kisar dan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  • Perasakan dgn garam dan gula.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau kuahnya hingga sedikit pekat.
    Jika terlalu pekat, tambahlah air panas.
  • Setelah masak, hidangkan bersama bahan2 yg lain.
  • No comments:

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...