Pages

Friday, January 8, 2010

kek kukus velvet hawflakes

ni mcm aku nak panggil, ' kek kukus london bricks are falling down' je...mahap le first time buat kek lapis..betul2 menguji keimanan ku...sedang dok melapis tu , dlm ati kate bilalah nak abis nih! ya Tuhan bash lencun ketiak ku..betul nih tak tipu..! ape2 pun berbaloilah..satu pengalaman yg baru..tapi pasti lepas nih aku tidak akan mudah serik...! resepi ceduk dr sifu dyg jack..pakar kek lapis kukus yg baik hati utk berkongsi resepi..tq very much dayang jack! (jack tu sape yek?)jom teropong resepi itu:

5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (aku gune 200gm je)
220 g tepung gandum*
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak ( next time nak try butter cair lak)
1 sk esen vanilla
pewarna merah,ijau
secukup hawflakes
Cara-cara;

Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.

Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.

Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.

Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.

untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...

Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

4 comments:

MamaFaMi said...

Haw Flakes dah beli... tapi tu la... kek lapisnya je yang tak timbul-timbul! Cemana tuh...

Ruang gossip sensasi
Pasal CMG tu... sebenarnya Ummi Kuantan yang start panggil cam tu.. so mama follow je la.. dan tuan punya diri pun, cam merelakan je! Hehehe...

dayang_jack said...

wah!...rajinya melapis kek! nakkkkkkk!!!...wlpn basah lencun tp berbaloi dpt buat kek sendiri tul x???...cantik n gebu jer ghupernya....

tq sb sudi jemput kte makan...alhamdulillah..kenyang dan sedaaap!...hehe

psst! jack tu jack n jill....keh!keh!keh!

PALATABLE said...

Amboi cantiknya kek...pasti sedap...


http://treatntrick.blogspot.com

mokwonik said...

mamfahmi>buat mama jgn tak buat..tak yah gi sauna tau..lencun gitu..
mat teko...rase kelakau lah pulak...buh le mat tayson ke glamour lah skit..heheheh

DJ> dahkenyang..dah gi balik amek roti gulunh bleh jamu semua mkn kat sini...!

palatable> sedapplah palatable(fuh panjang btul name u yek)...try yek...rasamasam manisnye pasti tak mengecewakan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...