Pages

Tuesday, January 25, 2011

apa ada pada Secubit Garam ??

salam semua pembaca budiman
dah makan ke belum tuh???..oooohhh tengah berdiet....bagus2...kalau berdiet tuh jangan lupa exercise kay...kalaulah ada gym yg khas utk wanita jer, kan best...segan nye nak ke gym yg bercampur aduk nih...sah2 nanti mokwo bukan exercise, tapi dok buat 'exercise' mata, nengok orang jekk! hihi


meh nak cerita pasal garam ...garam nih mokwo diperkenalkan oleh seorang rakan mokwo puan D yg baik hati...lepas ber'dating' dgn nye nampak dia beli borong 4 peket terus garam nih...mokwo tanyalah,  sedap ke garam nih?..( otak kita ingat nak makan sedap ajer!!)...dia kata, bukan sahaja garam nih dapat membuatkan makanan kita lebih sedap malah ianya jugak penuh dgn khasiat...mokwo pun apa lagi rembat lah 2 bungkus , nak mencuba!!

memang betul menyedapkan bak kata kawan mokwo, D,..dah pakai garam nih, 'pak aji' tuh boleh masuk bakul sampah lahh!...dan sekarang mokwo masih menggunakan garam ini...lepas nih mungkin takkn tukar dgn garam lain...anda bagai mana???  ada apa dalam secubit garam anda??...

errrr...jangan bandingkan dgn blog secubit garam tuh yek!!!..kat sana semuanye sedap2 dan mcm2 ada..becoz tokey dia manyakkk itu vitamin 'R'..haha

boleh baca tentang kelebihan garam bukit ini di SINI

9 comments:

kak Erna said...

salam mokwo..dulu2 akak guna garam ni..sebelum diperkenalkan dengan satu jenis lagi garam..
garam kristal..
jadi sekarang guna garam kristal tu..sejak bulan puasa tahun lepas..

Yusri said...

saya pun guna garam ni...

K.Nor said...

erkkkk!!!! ada yg wat ketupat ke kat sini? pedih tekak dek tersedak!! hehehe...

haaa... kan dah kata asal sebut nak masak, secubit garam mesti ingat kat nor kan.. hehehe.. mahal ayat tuh.. hehe

nor dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaama guna garam tu.. selalunya beli yg paket hijau. sebelum ni guna yg cam k.erna kata tu garam kristal.. tengok atas stok la.. kalau masa kat kedai tu dah abis yg kristal, nor amik yg garam bukit ni.. garam ni tak masin sgt kan.. dan satu lagi.. nor dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamatak guna tok aji.. haha.. lagi lama tu.. dah berpuluh tahun tak guna tau.. sbb tu bila masak nor balancekan dgn masukkan sedikit gula. tak la ada rasa masin jer.. bukan banyak pun letak, dlm 1/2 sudu kecik jer.. hehe...

kasi tutup itu kilang pak aji :)

HaSue said...

aaaa...kat sini x jumpa lagi laa garam jenis ni..huhu..sian kan!

suri solehah said...

dulu ada guna juga..tapi kat tempat saya skrg ni tak penah nampak pula

Nieza said...

Mokwo, dulu saya pernah guna garam bukit ni..memang bagus tapi nk guna jgn masukkan dlm mskkan semasa kita msk...dh siap msk baru kita taburkan...mcm tu la cara guna kalau x salah saya lah.

Ayu said...

salam mokwo,
garam bukit, kat sini tak pernah pulak nampak, tapi kat johor pernah..my mum pernah beli dulu..

uish ada ayam cencalok rupanya kat sini ya....kita datang lambat sure dah habis punya nikan..hehe

mokwonik said...

to kak erna:
nak cari gak lah garam kristal tuh..nak rase sedp tak?

to kak nor:
kita bbbbaaaaaaaarrruuu tau..ketinggaln kapal tul kita nih!!!

to hasue:
dia belum cukup umar nak naik kapalterbang kot!! hihi

to suri solehah:
yelah kekadang memang tak dek garam nih...sebb ejen dah tak supply

to yusri:
alamk tak nampak si yus nih...bagus nye prektis2 lah masak yek!!

to nieza:
memang mcm tuh lah supaya vitamin yg adae tak musnah..kawan mokwo yg migarin, dia kata dah ok guna garam nih!

to ayu:
ayu buy one if u can..its good as anti dpression...thats wat they said..kita yg selalu dok sibuk n hot ngan anak2 might need this!hihi

MamaFaMi said...

Mama memang guna garam ni... tapi tak tahu pulak ada kebaikan di sebaliknya.. mama main hentam beli je.. hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...