Pages

Friday, January 21, 2011

tag from nor secubit garam

kalau lah nor nih ada kat depan mata mau mokwo cubit2 dia......hihihi...baru kita nak lolap mata coti2 nih dia bagi kita kerja sekolah yekk! tak pe eden sporting!!!..jadik eden torai jawab sebaik dan seikhlas mungkin...harap kak nor puas hati yek!

APAKAH STATUS ANDA
apa nak cakap pd status mokwo yek??? mokwo nih macam sesumpah lah kiranye...kena sesuaikan status pd waktu dan tempat yg sesuai...kekadang jadi isteri...kekadang jadi supir, cikgu..consultant, tukang sain cek, chef, cleaner bz woman dan macam2 lagilah...memang tak dak status tetap mokwo nih!

CERITAKAN TENTANG DIRI ANDA
diam tak diam mokwo udah 40 thn..errrkk! jenuh gak nak sampai kat umur nih! mokwo nih nama aje di lahirkan di kota bharu kelantan, msia..tetapi bumi itulah yg paling singkat mokwo menetap..sedari kecil hingga ke besar mokwo menghabiskan masa mokwo merantau...kecil mengikut papa ke singapura..bila dah kawin, ikut pokwo pula kesini negeri sembilan.. 
mokwo adalah anak ketiga dari 7 adik beradik...satu keluarga yg besar jugak..tetapi mokwo merupakan anak perempuan yg sulung dan jugak anak yg pertama kawin..dah tak dak apa nak buat..kita kawin jelah...hahaha...sebetulnye dah sampai seru!!..kawin dgn seorang insan yg memang sempoi abih dan memang tak cerewet langsung...kita jumpa dia masa tak gosok gigi, tak basuh muka pun dia nak jugak kat kita...sebb tu lah mokwo terima pokwo...keikhlasan yg ada pd dia, yg mokwo jarang benar jumpa pd kawan2 lelaki mokwo yg lain...tapi lepas kawin mesti mau lawa2 lah depan suami....takkan nak serabai cam dulu kan,, malu kompeni beb!!hasil perkahwinan itu Allah kurniakan mokwo dgn 3 orang anak yg menjadi penawar duka dan suka mokwo....ramai sedara mara mokwo pakat dok tanya....tak nak menambah kee?? mungkin itulah sahaja rezki mokwo...Alhamdullilah...
my boypren!
mokwo bersekolah sampai jugak lah ke menara gading..berjaya jugak menbawa pulang segulung ijazah dgn keputusan yg cukup2 makan...segan nak crita..kita nih bukan nye best student pun masa kat uni dulu...banyak main ehh!! mungkin course yg mokwo ambil tak sesuai dgn jiwa mokwo kot! but Alhamdulillah..bila dah tua2 nih rasa mcm nak sambung belajo balik lerr...but boleh ke dgn otak yg dah berkarat...hihi..
my heart n soul!


tapi mokwo bukan nak belajar ilmu2 sekular nih ..hasrat mokwo memang nak belajar banyak lagi Ilmu Agama, bab2 feqah, tafsir surah, Ilmu hadiths dan bahasa arab...moga Allah beri mokwo kelapangan dari segi masa dan keupayaan lah
bila ada masa terluang mokwo suka membaca...terutama bahan2 bacaan yg berunsur ilmiyyah dan
keugamaan dan kadang kala mokwo suka jugak mlukis dan meyelesaikan sudoko.....minat memasak nih datang baru2 nih ajerr..selepas pokwo belikan mokwo oven dan dia selalu merungut sebb oven tu dok makan gaji buta....mokwo juga cukup lemah dlm bab2 hiasan..sebb tuh kalau u ols tengok gambo2 masakan mokwo cukup plain...bukan tak mau hiasa cuma tak gheti dan tak dak bahan nak hias pun...ahaksss..rumah mokwo pun cukup plain...cukuplah sekadar yg simple2 ajer utk mokwo


CERITAKAN TENTANG BLOG ANDA
well setelah bertahun2 mokwo berkerja dgn orang..so satu hari mokwo mengambil keputusan utk berhenti setelah mengambil kira berbagai perkara...bila dah berhenti tuh mulalah jadi mati kutu...jiran2 seteman mokwo kebanyakkan nye berkerja..pepagi gelap subuh dah keluar kerja, bila balik ptang dah sibuk nak buat kerja rumnah pulak...so memang takdak masa nak mesyuarat tingkap ngan mokwo..out of loneliness, mokwo mula lah berjinak2 dgn blog...dari baca cerita orang, kekadang tuh kita jugak mengalami benda yg sama dan berkongsi minat yg sama, dari situlah mokwo mula berminat punyai blog sendiri..maka nya..dalam sekitar akhir tahun 2009, mokwo pun menubuhkan satu blog masak2...klau kawan mokwo tau sure depa gelak besar nih!!!

nice to see, but seriously bantat!!!
dan mokwo guna nama gelaran 'mokwo' di alam cyber nih sempena mengingati arwah neneek sdara mokwo yg banyak mengajar mokwo segala perubatan tardisional dan jampi serapah yg tak pernah mokwo amalkan...hihi..ku tak minatlah...tak leh nak paksa!!
so lahirlah 'semanis madu selaut ilmu' yg sekarang sudah di rebrand kepada 'semanis madu...' dari mokwo seorang insan yg tak gheti masak lagi suka makan..tetapi mokwo willing utk mencuba sesuatu yg baru dan suka kalau dapat kawan yg baru jugak!



APAKAH PANDANGAN ANDA TENTANG DUNIA BLOG
dunia blog nih sebenarnye tak jauh beza dari dunia yg nyata...kalau kat luar sana ada ramai penjenayah , kat  alam cyber nih pun apa kurangnye..sudah menjadi fitrah kejadian manusia tuh..memang ada yg jahat dan baik..kita seharusnye bijak mengenal oranglah
tapi mokwo memang suka kalau lebih ramai bloggers lagi lahir..setiap individu dan blog itu mesti ade keunikkan dia..lebih ramai lebih meriah dan lebih luas ilmu yg kita perolehi

NASIHAT ANDA PADA RAKAN2 YG BARU NAK BUAT BLOG..

sebelum kita membuat sesuatu blog..biarlah kita tetapkan hala tuju kita...jgn semata mengejarkan keuntungan kita lupa akan privacy dan perasaan org lain...pendek kata biar apa pun kita lakukan biarlah dgn cara yg betul supaya mendapat barakah dari Allah 
kalau boleh selalulah menaip sesuatu yg positif..dgn itu kita menjana cas2 yg positif di sekeliling kita dan menolong org lain juga utk berfikiran positif dalam hidup yg mencabar ini
dan kalau kita pergi blog orang lain tuh..try to write something nice...bagi semangat kat dia kalau dia tengah down...dan hormatilah hak peribadi seseorang tuh kay!

NYATAKAN KEUNIKAN PADA BLOG ANDA
yang nih nak kena tanya peminat blog 'semanis madu...'lahh ...me no komen!! hihi


SAMPAI BILA NAK MENULIS BLOG DAN IMPIAN ANDA DLM DUNIA BLOG
selagi mokwo ada kederat dan keupayaan dan juga masih ada idea..tak salah kalau mokwo menulis

mokwo jugak berharap dgn ilmu tak seberapa nih ada orang boleh mendapat manfaat dgn cara yg baik...bukan dgn curik entry dan gambo hokkkay!!

TAG 5 ORANG YG ANDA NAK KENAL SGT..
well kalau boleh mokwo nak kenal dgn lebih ramai lagi sebb mokwo nih boleh di kira busybody...semua ku nak tau pasai org lain...tapi dah suruh tag lima aje....kita tag lima ajelah!!


mamafami
wan ryna
kak erna
yat maria 
madiha

11 comments:

mokwonik said...

alamak lupo nak mek gambo munge lah kat umah nor!!

kak Erna said...

mokwo.terima kasih ..tapi kalau tak jawab pun tak pe kan mokwo..akak pernah jawab..yang 25 tu..
sama aje..cerita tentang diri kita kan..

ilahjy said...

salam makwo seronok kak ilah baca kisah2 hidup mokwo dlm ni senyum kak ilah sorg2..best.. mcm lebih rapat lagi kita kenal dgn cerita pendek cam ni..itulah guna nya ke tag.. hehehe...

mokwonik said...

to kak erna:
boleh jekk..mokwo tak kesah pun..tag nama tuh syarat jekk!!

to ilahjy:
hehe..kekadang segan jugak nak bagi tau org perihal peribadi kita...almaklumlah aii nih pemalu auuuwww!

Ayu said...

salam mokwo,
datang balik ni..uish muda lagi rupanya mokwo ni ya..

hani said...

salam mokwo,
saya dtg menjengah blog yg indah ni...i follow..

mokwonik said...

to ayu:
hemm mana ade muda ayu..tapi jiwa tetap sweet 17 gitew!

hani:
hani..mekasih jengah mokwo..apa yg indah nye..blog nih bese2 ajerr!

K.Nor said...

salam mokwo sayang... uishhh beza kita 4 tahun rupanya.. hehehehe..

betul ke mokwo tak cubit nor, sbb ada kesan lebam kat peha nih.. huhu.. nak ngadu ke cik abg la.. banggggggggggg!!!!! mokwo cubit!!! hihihi siap mokwo.. hahhahahah

kita ni kan, semua jawatan kita pegang, menteri kewangan, menteri pengangkutan, menteri kesihatan.. hal ehwal pengguna.. ermm kira semua la kan mokwo hahahaa

erkk... ensem si pokwo ya.. abis.. gambar pokwo aje? mana gambar laling dia?? ishhh ngelat sungguh! :)

uniknya blog mokwo ni, walau gambar blur, walau kek bantat, walau pancake hangus, tetap mokwo tayang.. tak ada pong curi gambar org lain.. kan mokwo.. kan... hi5 sekali!! hehe

lastly.. mekasih banyak2 sudi jawab tag ni.. makin daku mengenali diri mu yg anggun itu.. hehehe mmmmmmmuah!

mokwonik said...

to nor:
woooh tak aci nye dia panggey dia punya geng..hahaha

gambo mokwo tunggu mokwo lawa mcm siti nurhaliza baru mokwo tayang yek!
yelah nor buat ape nak menipu..tak gheti cakap tak gheti..so kita boleh belajar
errrk anggun kah daku??? jap2 nak pi tengok cermin jap!!!hhahaha

kakpah said...

salam mokwo. kakpah datang sini pula nak kenal2 dengan mokwo.

mokwonik said...

to kakpah:
tq singgah sini..kakpah nanti kita kenal mengenal dgn lebih lanjut boleh??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...