Pages

Saturday, January 29, 2011

brownie coklat...si hitam manis, makan tak jemu!!!


resepi mudah yg mokwo ambil dari buku resepi chef wan...frankly this is the first time mokwo buat brownie..jadi kan sedikit jakun tau untuk melihatkan hasilnye...perkara pertama yg bermain dlm minda mokwo...cam no ehh ghupe brownie nih?? seriously, tak pernah makan..dalam resepi kata guna temp 180 C for 30 min...tapi tunggu punya tunggu , cucuk dgn lidi..it did'n come out clean !!! wow trouble was in the air!!!...letak lagi dlm oven, i lowered oven temp at 150 C , bake another 20 min...suddenly....bau hangit loooorr!!! keluarkan brownie...lidi still a lil' bit smoochy...but didn't dare to put in d oven again!!! kalau tidak...kira sedekah kat tong sampah lah brownie mokwo

tunggu sejuk...dalam hati, ya Allah please let it be edible!!...well wat da yer know...felt i was in cloud nine that my prayer had been granted!!! Syukur, Alhamdulillah ...tq Allah!!

despite of the stinky burnt smell, my brownie is still deliciously edible and addictive!!! poppin' one after another, lepas nih mesti kena buat second batch...n now i know the trick, for sure!!!..ie it was so wrong to test yur brownies with the tooth pick!!! sampai hangit kejong pun belum tentu the pick will come out clean!!

so nak masak nih agak2 lah yeh...dlm 35 min..or the most 40 min at temp 175-- 180 C dah cukup memadai....lagi satu kalau guna loyang shortbread, brownies lagi cepat masak!! so have a go !!

the texture yg ala2 moist choc cake...but a bit chewy n rich in chocolaty taste!!


guna loyang shortbread, square 10' x10'..utk sukatan guna cawan yg berisipadu 250ml = 1 cawan

bahan:A
150gm butter
340 gm dark cooking chocolate

bahan B:
80 gm gula perang
2 telur A
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan kacang hazel yg dibakar dan di kisar baru sukat
1/4 sudu kecil garam

cara2:
  1. satukan bahan B
  2. kacau guna hand whisk till gula larut
  3. double boiled bahan2 A
  4. bila sejuk skit masukkan dlm bahan B, kacau sebati
  5. tuang dlm loyang dan bakar at temp 170 for 40 min

6 comments:

kak Erna said...

mokwo..berdebor jantung nak mencubanya ni..takut tak jadi..
tapi pantang tengok yang coklat2 ni..

~Norul Mas Hana ~ said...

mokwo...bestnyer..clap3x

Sari Yusa Ibrahim said...

Mokwo, kita pun selalu berdebar bila bakar brownies atau kek ni, kesnya kalau dlm resepi kata 30 minit, kita punya msti kena tambah lagi 10 minit... baca entri mokwo ni rasanya kita dapat mnambah ilmu sikit bila nak bakar brownies nanti

mokwonik said...

to kak erna:
InsyaAllah boleh jadi..cuma kena timing betul2

to Norul Mas Hana:
memang best sangat..tak rugi coba

to Sari Yusa Ibrahim:
brownies nih memang lain skit dari kek yus..kek kena test dgn lidi tapi yg ni tak yah..just cukup time boleh keluarkan dari oven!

Nieza said...

as salam mokwo...terguda dan terliur tau saya mlm2 ni nengok brownies mokwo ni....memang suka bangat..hehe btw nampak moist dan sedap.

mokwo, nk jwb pertanyaan tadi, cross posting tu maksudnya husband saya bertukar dr Dhaka,Bangladesh ke Finland ...kira direct dr sana tak blk ke wisma putra dulu...husband berkerja.

hana said...

salam kak..
waaa bestnyerrr... leh la masuk list.. nak suh darwish bli butter dulu! eh...nih pau sembilan setengah bijon! setengah lg darwish makan tgh jalan.. hahahahaha

re: akakkk...tima kasih bgtau psl pau tuh! mmg info yg sangat2 berguna... takmo dah gune tpg roti! haiiyakkkkkk...wa sulah silap maaa.... hihihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...