Pages

Monday, January 17, 2011

sup ayam halba

semalam dan hari nih suara mokwo tenggelam....nasib baik jari jemari ini masih mengeluarkan bunyi.....bukan mahu komplen......hujan itu membawa seribu rahmat.....tetapi dlm cuaca hujan , redup  di selang panas..ramai orang akan sakit....demam, flu, cough and sore throat.....so sesiapa yg allergic dgn hujan terpaksa buat xktiviti dlm umah ajerlah macm mokwo nih.....biarpun mata, tangan dan kaki sudah gatai sebb lama tak pergi window shoppin' kat shopping komplex tuh............
.masak tok sah crite deh!! apa dlm esbox, ape yg pokwo beli itulah mokwo masak...tak bes lah org lelaki yg shoppin'...di suruh beli nestum, di beli nye pokwo nestum yg packing paling besar.......aduhai...terpaksa lah mokwo google resepi segala mak nenek yg berasaskan nestum lah....hemmm

so ini makanan paling sesuai di saat sakit tekak dan hidung yg.hampir tak dapat nak bau apa2...sudah semesti nye sup!!!  sup mokwo memang cukup sempoi..mokwo jugak tak berapa gemar bau kayu-kayan
yg terlampau...sedang2 sudahlah...jimat dan sup pun mokwo buat kalau boleh guna minyak yg sedikit mungkin utk menumis sebab ayam tuh sendiri dah berlemak, besides tukang makan pun dah cukup dgn lemak dah nih...hihihi...


bahan2:
1/2 ekor ayam potong kecil-- cuci bersih dan rendam dgn cuka bercampur air utk hilang bau hanyir ayam
1/2 labu bawang besar*
3 ulas bwang putih*
2" halia*
1/2 " kulit kayu manis*
1 sudu kecil lada hitam *
2 biji kentang-- kupas kulit dan potong 4
1 batang carrot - dadu kasar
1 tomato -belah 4\
1/2 sudu kecil halba
1 sudu makan minyak utk menumis
air secukupnye
garam dan gula secukup rasa

bahan tabur:
daun sup di hiris utk hiasan
bawang goreng

cara:
  • tumbuk bahan bertanda *
  • cuci bersih dan tuskan ayam yg telah di rendam 15 minit tadi
  • panaskan minyak..tumis bahan2 tumbuk*  dan halba hingga naik bau
  • masukkan ayam, kentang dan carrot
  • tuang air secukup nye
  • biarkan didih hingga masak
  • hidangkan panas2 dan di tabur daun sup dan bawang goreng

4 comments:

Ayu said...

salam mokwo,
sedap sup ayam buat hirup..campak cili padi lagi best buat kunyah..heheh..kecur dah ni..

kak Erna said...

salam mokwo..baru tau ni..terima kasih mokwo..
selama ni nak hilangkan hanyir ikan ngan asam limau je..
mokwo..jangan lupa makan ubat ye.biar cepat sihat..dan bersuara semula..

Nieza said...

sedapnya sup ni mokwo...hirup lak time sejuk2 kat sini..mebeles..:)btw mokwo kena minum air byk tu 2-3liter sehari...dan mkn byk buah oren...insyaAllah...semoga cepat baik yer mokwo.:)

mokwonik said...

to ayu:
memang sedap dan menyegarkan..mokwo tak buh cili sebb dah ade lada itam...tapi memang kaw lah tambah cili!

to erna:
tq erna..tapikan kalu nak buang hanyir ikan mokwo lebih suka rendam dgn air asam jawa

to nieza:
ye lah nieza..tq atas nasihat tuh..memang lately mokwo kurang minum air sebb cuaca hujan tak rasa dahaga langsung! lagi pun malas nak masuk toilet!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...