Pages

Sunday, January 23, 2011

penat otak!!!

semalam mokwo tidor hampir pukul 2.30 pagi...tak leh tido kee?? some might ask...memang mokwo tak leh nak tido, sebab mokwo terpaksa jadi cik gu!!! sampai serak kering anak tekak mokwo mengajar anak dara bertuah ku buat mathematics......ape punyalah banyak soklan yg cik gu bagi...kakak kata kalau sesiapa tak buat, cik gu akan tampar...huhu... sadis nye cik gu!!

pah tuh mokwo dah ajar anak sendiri pun apa lagi...haaaah ruler tuh pun naik lerr!!...kenalah kakak sedas dua...i almost give up utk mengajar kakak.....hemm tapi kan menengokkan anak ini kalau di rotan lagi dia tak mau terima ilmu...mokwo cuba ubah strategi....mokwo mula jadik lebih lembut..tak dak pukul2...nanti yg sakit anakdara  kita jugak bukan anak org lain!!

Alhamdulillah...biarpun slow, kakak sudah boleh paham and at last most of the questions dia dah boleh buat sendiri, mokwo hanya bagi pembayang2 ajerr......fuhhhhh!!!

keratan rentas sayur baby bok choy...idea kreatif dari Ina jepun!!!


but the best thing is . semalam adalah merupakan tidur  yg paling nyenyak buat mokwo...al maklum lah sejak akhir2 dgn masaalh asthma , mokwo tak berapa nak boleh tido di sebabkan batuk bertubi2 bila waktu malam. mungkin masa mengajar kakak otak mokwo jugak penat memerah nak cari cara yg paling sesuai nak explain.....not easy i can tell u!! umpama mengorek kerak bumi...just imagine the' kederakk'!! (effort)

 BUT macam mana pun never ever give up on your children...kalau kita mak bapa give up dgn diorang...diaorang terlebih dulu akan give up dgn diri diorang sendiri......akhirnya..you know jadilah anak kita umpama kereta yg berjalan dgn di kenakan brek parking!! am i giving a correct synonym??

satu2 nye hiasan yg mokwo pandai buat...hanya potong ajerrr!!!


so today mokwo jamu mata u ols dgn kehijauan..........resepi masak2 akan menyusul kemudian...selepas mokwo meditate dgn some zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzs....hihihi have a nice weekend everybody!!!

dah selamat goreng buat lauk!!

8 comments:

anymz said...

lorr.mokwo apa tak letak hiasan tu sekali?kan ke lawo tu?..hehe..sedap sayur ni kan?

sama ler dgn kita kena mengajar anak sendiri..alhamdulillah anak2 semua dah besar2 takde le kita serak suara lagi..dulu2 mcm tu la.

kak Erna said...

salam mokwo..mak penat otak mengajar..anak pun penat jugak tu..tapi tak pe..alhamdulillah dapat kan..
dulu2 masa anak2 kecik..kalau ajar mengaji memang jadi garang..
sebabnya umur tujuh tu..kalau tak dapat lagi..susah kita nak ajar solat..

hana said...

hihihi... btol tuh kak.. hiasan paling senang! hihi... kiter pong jenuh juga nak ajar anak2 kat sini... kiter lah cikgu segala subjek... kesian jugak kat dier sbb mcm2 ilmu kene sumbat dlm kepaler.. klu duk mesia maybe kurang sket cabarannya.. mintak kuatkan semangat jer... huhu

mokwonik said...

to anymz:
ade letak..dlm resepi nanti..memang sedap sayur nih tak pait
tak sabo nak tunggu anak2 mokwo besar!!!

to kak erna:
betul tu erna..ayooh ajar anak ngaji..wajib pegang rotan...biarlah sekadar gimik!! tapi selalunye memng kenalah!!

to hana:
gud luck to u, ina..nampak gaya ina kena fasih jepun lah yek!! mak pun sama kena blajar kan!

ilahjy said...

salam mokwo..nak tak kak ilah bg ubat hilangkan terus athma..dgn izin allah anak sulung dah sihat...

mokwonik said...

kak ilah ubat ape tuh?? mokwo dah cuba mcm2 dah! samapai malas nak mkn ubat!!

ilahjy said...

p kat farmasi kalu c4 wangsa maju ada juga..cari VERMOX ubat cacing..sebiji 1 kotak harga rm9+ makan sekali jer sebiji.. bagi tempoh 6 bulan sama mcm ubat cacing lain..kalu tak baik ulangi lagi selepas 6 bulan..ingt mkn 1 biji jer tauuu..

resdung boleh hilang..insyllah ramai kawan2 dah makan.. anak sulung k.ilah selalu amek ubat kat klinik setiap kali dia semput lelah.. selepas mkn vermox dah tak de lagi..
buka blog masak kak ni..kat sebelah kanan ada senarai blog binaan JY p kat bahagian MLM YG AKU CEBURI... ada terpapampang gmbr ubat jenos cecair...pun boleh makan kalu tak de pil... ok apa2 hal bgtau kak..

mokwonik said...

to kak ilah:
terima kasih kak ilah..memang mokwo ade dengar kebrkesanan penggunaan ubat cacing dlm merawat batuk yg jenis gatal, resdung, sakit sendi dan penyakit kulit spt eczema, jerawat batu..tapi memang tak pernah terpikir nak cuba...tq again kak ilah..nih dah ade living prove, boleh mokwo cuba!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...