Pages

Sunday, January 9, 2011

moist banana cake

kek nih sebenarnye hasil googling...resepi asal buat kek labu..actually mokwo pun buat jugak kek labu dgn resepi nih...jatuh cinta dgn kesedapan nye, mokwo olah utk membuat kek pisang pulak...saja nak habiskan stok pisang..and the cake turned out to be marvelous...sedap...sungguh  sesuai dan kena dgn selera mokwo sekeluarga...tak guna soda banyak2. so kek memang rasa rich dgn pisang...tambahan the moisture content yg secukupnye, rasa kek memang cukup menyaman kan bila di telan...

di samping itu kek nih pun main kacau2 aje...so memang mudah, cepat dan sooodapppp!


so this is the resepi...pada kak erna tu..kalau dah cukup bahan2 jgn lupa mencuba nye yek!! buat penaik semangat !!! hihi....




bahan2:

A:
140gm tepung naik sendiri ( atau timbang tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder = 140gm )
30gm susu tepung or coffeemate
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

B:
40gm gula perang
40gm gula pasir
1 sudu besar susu pekat
2 telur A
100ml minyak jagung
200gm pisang (jgn terlalu lebam )
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil vanila esen or beberapa titik banana esen

cara2:
  1. sediakan dan gris  loyang 7"..panaskan oven pd suhu 175 C
  2. ayak bahan A...ketepikan
  3. bahan B di blend sebati dgn blender
  4. masukkan bahan B sedikit  demi sedikit hingga habis dalam bahan A dan kacau dgn spatula sampai sebati
  5. tuang dalam loyang dan bakar selama 45min atau hingga masak

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...