Pages

Friday, January 21, 2011

kek buah mayonis

resepi dari peket mayonis jenama ' Jasma' yg dah di buah suai...sedap nyeee...mokwo ingat nak popok dgn  icing..tapi tak sempatlah..tak sangka mayo yg di olah menjadi kek mempunyai rasa yg sungguh sedap...sedap lagi dari butter kek.....kek nya pulak memang tak terlalu manis..sedang elok aje dgn kemanisan buah kering tuh!


worth making and a definite keeper recipe!
layan resepi dulu yek...mokwo ada dating, meeting, cooking, washing, dining, shopping...dan mcm2 'ing' lagi...hari yg betul2 memenatkan!!



bahan2:
bahan A: (di ayak )
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


bahan B:
125gm butter
100gm gula castor
3 telur A

bahan C: (satukan)
80 gm mayonis
4 sudu besar susu segar
1/2 sudu kecil esen vanilla

bahan D: (di gaul dgn 1 sudu makan tepung dari A)
60gm mixed fruits atau kismis

cara2: loyang 7" and oven at 170 C
  1. mixer at high speed. pukul butter dan gula ssampai kembang
  2. masukkan telur satu persatu..terus pukul
  3. dgn spatula, masukkan bahan2 A di selang seli dgn bahan C sampai habis. gaul sebati
  4. masukkan bahan D. gaul sebati..tuang dlm loyang yg telah di alas dgn kertas minyak dan di gris
  5. bakar for 45 - 50 min..till masak


    9 comments:

    Wanieyra said...

    Salam

    Sedapnya.....

    Sari Yusa Ibrahim said...

    Salam, pernah dpt rsepi guna mayonis tapi takde buah2 cenggini, plain jer... yg ada buah ni mesti lagi umph!

    mokwonik said...

    to wanieyra:
    salam wani..memang sedap tul pd tekak kami anak beranak..harus cube ni!

    to sari:
    resepi asal pun plain aje..tapi mokwo gatai ubah..memang ummph!

    izahdaut said...

    mokwo apa apa jenis mayonis pun sedap ye buat kek ni..nak try la..saya bookmark resepinya yee...sonang pun sonang tuu

    mokwonik said...

    to izah:
    boleh zah..ape2 jenama pun tak pe..resepi nih guna bahan2 biasa memang tak susah nak buat pun..klau nak buat plain pun boleh..tapi kena lebihkan gula skit

    Ayu said...

    salam mokwo,
    nampak lembut & moist kek mokwo ni..
    teringin nak rasa,kalau letak coklat chips ok kan mokwo?..

    kak Erna said...

    salam mok wo..yang ni masuk list..tapi apam labu jugak yang terbayang siang malam..he he..

    mokwonik said...

    to ayu:
    memang lembut gak..tapi tak lah se'moist' kek condensed milk!

    to kak erna:
    laahh dah pinish apam labu..klau tak memang anto kat ttj nun!

    DaisyMe said...

    Ala akak.. hehe boleh tak tukar ke ukuran cawan sudu.. hehe nampak sedap sgt kek ni.. nk buat terus rasa..

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...