Pages

Tuesday, January 4, 2011

cake flour...ada rajin ka??

antara pelbagai guna cake flour
some cake recipes require the usage of cake flour...sememang cake flour nih agak sedikit berbeza dgn tepung gandum biasa..cake flour by nature is finer and mengandungi protien yg lebih rendah,,..ini membolehkan kek naik dgn cantik dan texture kek akan menjadi lebih gebu...tambahan pula..kek akan mendapat crust yg lebih lembut... cake flour juga sesuai utk di buat biskut, puff pastry dan pastry rapuh yg lain...tetapi ianya tidak sesuai sama sekali utk di buat roti kerana kandungan protein yg rendah gagal menghasilkan roti yg kenyal dan berurat2

kalau mals nak mem beli cake flour di kedai2 bakery...resepi di bawah di harap dapat menolong..hanya perlukan tepung2 dan peng-ayak dan sedikit dos of vitamin 'R'...then waaaalaaah your cake flour is ready in no time..!!!!
selamt mencuba!!!

bahan2:

2 cawan tepung gandum approx 220gm
4 sudu besar tepung jagung

cara2:
  1. timbang tepung gandum
  2. ceduk dan simpan balik 4 sudu besar tepung gandum tersebut..
  3. satukan tepung gandum dan tepung jagung tadi
  4. ayak campuran tetepung sebanyak 5 kali
  5. so tepung sudah sedia utk di guna!

3 comments:

kak Erna said...

salam mok wo..terima kasih banyak..tak pernah tau cara ni.nak cuba buat la..
jadi teringin pulak nak cuba..nak dapat kan kek yang lembut dan gebu..

coodeang said...

jadi tepung 220g - 4 sudu besar la ye? Berat yg dikeluarkan mesti sama dgn tepung jagung. Susah jugak soalan matematik ni

mokwonik said...

to erna:
cubalah erna..lembut je kek tuh..yg bes nye kerak dia walau skit itam tetap lembut aje!

to coodeang:
220gm tpg gandum - 4 sudu besar tg gandum + 4 sudu besar tpg jagung = cake flour..
lebih kurang gitu lah formula dia..harap coodeang paham.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...