Pages

Wednesday, January 26, 2011

daging lada hitam bersayur


...Maddy!!!!( nama manja utk madiha)...2 thumbs up for this resepi...mokwo sukaaahhh!! mokwo letak brokoli insteads of kacang panjang, memang terangkat....

pls excuse mokwo yekk! mokwo dan tak tahan nak makan...kebulurnye mak cik!! sebab mak cik dah banyak bakar lemak nih..al maklumlah baru lepas amek amny from school jalan KAKI!!!...keta mokwo masuk wad...alahai ko keto...masuk 5 taun ko dah buat perangai yek!! kang bagi surat 'cerai' baru tau!!!

mokwo kopi pes dari dapur Madiha!!  tq maddy!

Daging Lada Hitam Bersayur by MaDiHaA

Bahan2
500 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis
10 urat kacang panjang (suka hati nak boh sayur apa.. , mokwo letak brokoli)
1 biji bawang besar ~ mayang memanjang
3 ulas bawang putih ~ diketuk & cincang halus
2 inci halia ~ hiris nipis memanjang
1 sudu besar lada hitam ~ ditumbuk halus
1 sudu besar sos worcheshire lea&perrin
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 cawan air atau secukupnya
sikit gula jika suka
garam jika perlu
minyak masak secukupnya

Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak & tumis bawang putih, bawang besar & halia hingga wangi.  Masukkan daging & kacau rata.  Masukkan air & biar hingga daging empuk.
2. Masukkan sikit gula, lada hitam, sos worcheshire, sos tiram & kicap cair. Kacau rata2. Masukkan kacang panjang & biar hingga kacang lembut sedikit.  Rasakan apa yang kurang, jika kurang masin boleh tambah sikit garam. Sedia dihidangkan.

11 comments:

Ayu said...

saalm mokwo,
waduh menggoda betul daging kat atas ni!!!..
rasa nak tembus aje screen kat sini..hehe..boleh masuk list..

HaSue said...

adehh..dah makan pun lapo balik nengok daging nih..tambah lagi ngan brokoli mmg my peberet..huwaaa...nak tumpang makannnnn

Nieza said...

mokwo, saya pun nk singgah lunch kat sini lah...sedap menu mokwo ni...gambar pun cun..sungguh berselera tgk...:)

K.Nor said...

agak2 nak kasi talak berapa tu? hehee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam mokwo..
hehehehh.. nak gelak dulu nih.. ini first time org panggil nama saya maddy....... rasa macam glemer plak mokwo panggil cenggitu.. kikiki...
apa2pun.. mekasih mokwo sebab sudi mencuba resepi campak2 saya tu... tak sangka plak ada yg nak mencuba & siap bagi 2 thumbs up lagi..! padahal.. tu resepi main hentam kromo jer.. mokwo punya letak brokoli memang lagi masyukk laa.. saya aritu tinggal ada kacang pjg jer dlm esbox.. belasah jelah.. hehe...

kak Erna said...

mokwo..sedapnya..yang ni..mesti kena buat jugak sabtu nanti..pagi2 boleh pi beli daging dulu..
terima kasih mokwo..

Hann said...

mokwo.. suke lah spesis daging yang cenggini.. makan ngan nasik putih laju jee.. camana nak kurus? semua benda nampak sedap je..

mokwonik said...

to ayu:
sedap bagi tekak mokwo..too bad tak lut nak tembus..hihi

to hasue:
bole2 brokoli pun mokwo punye fav jugak..ade pinggan tak!! ke bawak puyuk?

to nieza:
bole2..nak tapau pun bole..hasue dah amek sepuyuk tuh!

to k nor:
tulah ingat nak bagi setengah talak dulu..just warning2 manja gitew! nak jual pun sayang gak!! alahai keto..nyampah pikir!

to madiha:
yg campak tuh yg sedap tuh!! kalau jari kaki boleh naik, mokwo naikkan jugak!!1hihi

to kak erna:
kak erna cari yg batang pinang...sodap..resepi nih rasa mcm makan kat restoran punya, memang sedap!!

mokwonik said...

to hann:
errk bab2 kurus kena postponed lah dulu...hihi

cek chun said...

cek kalau buat ni, makan macam tu jer. suka:D

mokwonik said...

betul tuh cek..err tapikan buat sekilo tak cukup lerr anak beranak mokwo makan..hih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...