Pages

Wednesday, January 5, 2011

toffee sauce

geramnyerr weeeiii...mana pegi banyak2 minyak masak kat negara nih????.....memang betul kau cekik darah lerr toke minyak yg dah naik minyak berlemak2...buat  rakyat marhean nih naik hangin adalah..eeeiii tak patut tul..!!

actually mokwo memang dah stok skit dah minyak masak nih dari bulan lepas..itu pun, kenalan mokwo bagi tau yg minyak sekarang 'diorang' tengah catu menunggu pengumuman kenaikan harga dari gomen..so dia nasihatkan mokwo buatlah stok..tapi larat mana dehh kita nak stok kan!!

kenalan mokwo kata lgi lepas nih susu dan bahan2 tenusu lak nak naik...hayoyooooo...haku betul tak tau nak kata hape!!! mane pergi 'cendiakawan' yg boleh menyelesaikan masaalah??? saja dok ada buat jadi puppet ka??..ke dah jadi 'cendawan' dah!!!

meh tengok resepi toffee sauce nih..sedap...guna bahan2 yg cukup simple..sauce nih boleh di makan dgn pancake, roti jala, pulut kukus, roti canai dan sebagai nye..nak makan ngan eskrim pun boleh...ikut kreativity masing2 lah yek!

 dah mokwo nak pegi cuci toilet...kalau dah hangin elok aje gi cuci toilet..pasti berkilat2...ada gak pekdah!!


toffee sauce:

bahan2:
1/2 cawan pancake syrup or corn syrup
3 sudu besAR susu cair
1 sudu kecil butter

cara2:
  • satukan semua bahan dlm periuk kecil
  • panaskan till butter cair sambil di kacau guna hand whisk
  • tutup api bila butter dah cair dan adunan sebati
  • sedia di hidang!

3 comments:

kak Erna said...

salam mokwo..ye ke macam tu..nasib jugak mokwo dah tau awalkan..
akak tak tau pun..suami balik dari kedai cerita..susahnya nak cari minyak masak katanya..lepas tu..baca kat blog inakl..baru lah tau minyak masak kena sorok..
kalau dah semua barang2 naik..apa ke hal nya..
walau pun sakit hati..tapi..apa yang kita boleh buat kan,..
mau2 nak raya cina ni..naik lagi..dah tu..nak raya kita nanti..aduhai..
mok wo..tol tak pernah umum pun naik jugak.

Nieza said...

salam makwo...datang dgr celoteh mokwo ni...mekasih diatas info tu ya makwo....semua brng nk naik apa yg turun kan...kesian la kat org yg susah ank ramai pendapatan sikit jer...apa lah nasib rakyat negara kita kan..

mokwonik said...

to erna:
erna minyak petrol pun nak naik..huhu nyampah gueee!!

to nieza:
memang nieza...sakit tau..rakyat mcm mokwo nih pun can feel d punch!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...