Pages

Saturday, January 23, 2010

fried sizzling yee mee

mokwo memang suka makan mee..especially yee mee...mee yg di goreng ini aroma nye sungguh memikat..mokwo biasa makan yee mee yg dimasak dlm claypot bersama kuah pekat itam..memang mula2 nak masak resepi tu...tapi goreng jadi terlebih kering till tak de kuahnye ...bila mokwo nak modified, anak dara mokwo tak bagi..dia kata dia suka cam gini...so tengok jelah resepi bidan terjun nih! rasa marvellous!



bahan2;

5 keping cendawan shitake kering- rendam ngan air panas till lembut

4 ketul dada ayam

1 peket yee mee (yg berharga +- rm2 hinggit lebih)

2" halia -hiris halus

4 ulas bawang merah- racik alus

6 ulas bwng putih- racik alus

3 sd besar sos tiram

3 sd besar cili boh

kicap manis secukupnye

daun bawang n daun sop secukupnye

minyak utk menumis

2 bijik telur

2 cawan air

cara2:

  • tumis bahan hiris + racik hingga naik bau
  • masukkan ayam segala sos dan kicap. kemudian masuk pula cendawan.
  • tuangkan air..masukkan yee mee
  • bila mee dah lembut masukkan telur dan dedaun. masak till kuah pekat
  • dah boleh hidang dgn cili jeruk.

1 comment:

JC said...

Bestnya lama tk mkn yee mee...tgk ni mcm nk buat le plak...yum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...