sebenarnye pagi2 lagi mokwo dah godek2 kuih nih...tapi sampai ke malam baru nak update...at this time sejuris pun dah tak tinggal dahh...! tak dapatlah nak pelawa u all makan..tak pelah jamu dgn gambo aje yeah..next time kena follow this recipe..last few attempts, asyik dok jadik cair memanjang..this time ok..amek resepi Che Ah Mat Gebu. Tq so much Mat!...tapi mokwo terpaksa alter santannye sebb mokwo punya cwn kecik comel lote! mokwo hanya godoek ngan whisker aje sebb malas nak keluarkan n basuh blender...hehe tak masak 2-3 ari lately..nak start balik cukup bercinta...so to start with, buatlah kuih yg tak banyak kerenah nih!
bahan2 nye:
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
250ml air + 2sd kecil pandan paste
600ml santan (mokwo guna 425 ml perahan santan dr 1 biji kelapa parut)
3 telur A
1/2 sd kecil garam
2 sd besar minyak sapi ( mokwo tak buh)
bijan utk taburan atas kuih secukupnye\
cara2:
- campur kesmua bahan dlm satu bekas. godek2 ngan whisker sampai tak berketul dan sebati.
- tuang dlm loyang yg telah di sapu marjerin .
- taburlah bijan cantik2.
- bakar for 30 minit api bawah @ 170c. then guna api atas bawah till masak.
2 comments:
Very nice kuih bakar! I love this kuih. Memang sedap!
definately..not only sedp, it's so easy to make too...!
Post a Comment